Евакуация на автомобили със задвижване на всички колела: полезни съвети

Превозните средства със задвижване на четирите колела се оценяват от много шофьори за отлична проходимост, лекота на управление, добро сцепление при всякакви метеорологични условия.

Всички превозни средства със задвижване на всички колела са разделени на два вида:

 1. със системи Full-Time, когато задвижването на четирите колела работи постоянно,
 2. Part-Time, когато водачът сам решава кога да включи задвижването на четирите колела.

Въпреки това, всички тези съвременни технологии могат значително да усложнят процеса на транспортиране на автомобила, ако внезапно попадне в инцидент или възникне някаква повреда. Евакуацията на автомобила до автопарк или сервиз в такива ситуации трябва да се извърши правилно, за да не се нарани и да се предотврати допълнителен ремонт в бъдеще.

Как се извършва евакуацията на автомобила със задвижване на всички колела?

Дори и най-мощните превозни средства могат да претърпят сериозни щети по шасито, двигателя или трансмисията, по време на инцидент кормилното управление може да е дефектно. Всичко това изисква да се повика пътна помощ. Товаренето и транспортирането на машината със задвижване на всички колела се извършва чрез пълно натоварване на платформата. Впечатляващите размери и тегло на SUV автомобили изискват мощен манипулатор с платформа с подходящи размери. Тегленето с твърд теглич предотвратява допира на колелата с пътното платно, което предотвратява натоварването на много компоненти на автомобила.

Ако автомобила попадне на труднодостъпно място, тогава офроуд теглещият камион трябва да има траверса със специално захващане. Предназначението му е да натовари колата без да повреди джантите или тапицерията. Захващането на колелата се извършва с помощта на различни устройства, предназначени за превозни средства с тегло от 1 до 30 т. Захватите се закрепват към траверсите с текстилни, въжени или верижни сапани и имат следните характеристики:

 • Различните модели дават възможност за регулиране на ушите според размерите на колелата.
 • Специален ограничител предпазва купето на автомобила от повреда по време на товарене.
 • Товаренето на платформата се извършва строго хоризонтално, след което автомобилът се фиксира с блокове или системи за закрепване.


  пътна помощ

Възможно ли е теглене на превозно средство със задвижване на всички колела?

Теглещ камион с всички колела е възможен само с платформа за пълно товарене на автомобила. Такива автомобили не могат да бъдат теглени, за което дори производителите предупреждават шофьорите. Проблемът е, че по време на теглене, дори и при изключен двигател, колелата ще се въртят. Това ще повлияе на повишеното натоварване не на централния диференциал, който разпределя мощността на двигателя между осите на автомобила.

Автомобилите, оборудвани с автоматични трансмисии, също са предмет на забраната за теглене. Когато двигателят е изключен, елементите на кутията не получават смазване, тъй като маслената помпа работи само заедно с двигателя. В резултат на това скоростната кутия ще се повреди.

Тегленето на автомобил със задвижване на четирите колела е допустимо само на кратко разстояние, при условие че диференциалът е изключен: при повечето съвременни модели той се самозаключва при изключване на двигателя.

Важно е кормилното управление да не е повредено. Гъвкав теглич може да се използва например за изваждане на заседнала машина в сняг или кал. Във всички останали случаи тегленето ще доведе до неизправности в карданния вал, трансмисионните елементи или съединителя.

Ако обаче няма възможност за транспортиране с пълен товар, струва си да вземете някои мерки:

 1. Превключете ръчната скоростна кутия на първа предавка и автоматичната скоростна кутия на P (паркиране).
 2. Поставете ръчната спирачка.
 3. Уверете се, че веригите, които държат колата на платформата, не са прекалено опънати, тъй като окачването може да се повреди при силно разклащане.

Нюансите при транспортиране на автомобил със задвижване на всички колела

Какво трябва да знае собственикът на тези автомобили, които се нуждаят от евакуация:

 • Най-надеждният и безопасен вариант за транспортиране е пълното натоварване на платформата на товарен кран.
 • Тегленето на задвижване на всички колела на дълги разстояния е изключено.
 • Частичното натоварване на такива автомобили е невъзможно, тъй като когато предните колела са фиксирани, задните ще продължат да се въртят и ще имат сериозно натоварване. Освен това при частично натоварване купето на автомобила може да се преобърне.

Пътна помощ е готова да помогне с транспортирането на всякакъв вид автомобили. Разполагат с необходимия автопарк, което им позволява да извършат транспортирането възможно най-точно и с минимален риск за автомобила. Работят денонощно!

5/5 - (1 vote)