Евакуация на автомобили от пътна помощ с проблеми в двигателя

Всеки шофьор знае, че двигателят на автомобила е един от най-важните и отговорни елементи в него. Всяка повреда по него е опасна и доста скъпа. Двигателят задвижва колата. Следователно превозно средство с повреден двигател може да бъде преместено само с помощта на репатрак.

Евакуация на автомобили с проблеми в двигателя

Водният чук на двигателя (когато водата постъпва в цилиндъра на двигателя заедно с въздуха и горивото) е един от най-сериозните проблеми, които могат да се сблъскат собствениците на автомобили. Този дефект може да доведе до сериозни повреди на двигателя и дори до пълната му повреда.

Водният удар на двигателя е състояние, при което вода или друга течност в охладителната система на двигателя внезапно спира или променя посоката си и навлиза в цилиндъра на двигателя. Това може да се случи, когато двигателят изгасне бързо, когато термостатът се затвори твърде бързо, ако случайно добавите повече гориво от необходимото или ако има теч в горивната или маслената система. В този случай, когато буталото на двигателя достигне върха на хода, течността може да се разпръсне с впръскване на въздух, което води до воден удар.

услуги с пътна помощ

Какво да правя?

Ако имате проблеми с двигателя, тогава трябва незабавно да спрете колата и да се опитате да разберете причината за проблема. Ако подозирате воден удар на двигателя, тогава трябва да евакуирате колата с помощта на пътна помощ.

Ето някои стъпки, които трябва да предприемете, когато възстановявате автомобил с проблеми в двигателя:

  • Ако имате проблеми с двигателя, трябва незабавно да спрете колата на безопасно място.
  • След като спрете автомобила, трябва да изключите двигателя.
  • Трябва да се опитате да откриете причината за проблема с двигателя, за да разберете какви действия трябва да се предприемат.
  • Ако причината за проблема се дължи на неправилно ниво на маслото, тогава трябва да проверите нивото на маслото и да добавите правилното количество масло.
  • Ако подозирате воден удар на двигателя или друг сериозен проблем, който не можете да разрешите сами, трябва да се обадите на пътна помощ.
  • Ако има проблем с двигателя, не трябва да се опитвате да го запалите отново. Това може да причини повече щети и да изостри проблема.
  • Не се опитвайте сами да ремонтирате двигателя. Това може да причини повече щети и да изостри проблема. Най-добре е да поверите ремонта на специалисти.

Ако сте се обадили на пътна помощ за евакуация, трябва да следвате инструкциите на специалистите и да им сътрудничите.

Как да избегнем водния чук в двигателя?

За да се предотврати воден удар, правилната работа и поддръжка на системата за охлаждане на двигателя на автомобила е от съществено значение, включително редовна проверка за течове, подмяна на износени части и използване на препоръчани от производителя охлаждащи течности.

Важно е да следите нивото на маслото в двигателя, за да предотвратите неговия дефицит или излишък. Другите технически течности също трябва да са нормални.

Избягвайте внезапните промени в работата на двигателя, като бързо спиране или рязко ускорение след дълго шофиране с висока скорост.

Редовната поддръжка и подмяна на консумативи ще помогне да се удължи живота на автомобила и да се избегнат неприятни ситуации на пътя.

Евакуация  на автомобилите с проблеми в двигателя

Водният чук на двигателя не е единственият проблем, с който шофьорът може да се сблъска. Проблемите с двигателя могат да бъдат причинени от много фактори, включително износване, неправилно използване на превозното средство, лошо качество на горивото и много други.

Първото нещо, което трябва да направите при проблеми с двигателя е да спрете колата на безопасно място, възможно най-близо до бордюра. Когато правите това, трябва да сте сигурни, че сте избрали безопасно място за спиране и не създавате пречки за другите участници в движението. Ако имате предупредителен триъгълник, не забравяйте да го поставите.

След това трябва да се свържете с пътна помощ и да опишете проблема с двигателя. Важно е да се уточни, че колата не може да се движи и изисква евакуация. Не се опитвайте сами да теглите автомобила, тъй като това може да влоши нещата.

5/5 - (1 vote)