Грижа за автомобила през зимата: Особености и съвети

Зимата е трудно време за собствениците на автомобили. Особено за тези, които паркират колата си „на открито“. Понижаването на температурата под 0°C може да доведе до проблеми с двигателя и акумулатора. На сутринта водачът е изправен пред замръзнали стъкла, често покрити с ледена кора, поради факта, че падащият сняг първо се топи от нагрятото тяло.

Грижа за акумулатора през зимата

Температурните промени водят до окисляване на клемите на батерията. Резултатът е загуба на контакт, влошаване на стартирането на двигателя дори при напълно изправна и 100% заредена батерия. Колкото по-стар е, толкова по-силен се проявява проблемът (загубата на остатъчен капацитет го засяга).

Препоръчва се:

  • Периодично премахвайте клемите за проверка.
  • Почистете ги с фина шкурка по цялата повърхност.
  • Смажете връзката с грес, за да се предпазите от конденз.

Последното трябва да се направи само след превантивно почистване на оксидите и здраво фиксиране на контактите на седалката, така че смазката да не попадне във връзката. Ако студовете започнат да падат под -25-30 ° C, преди да стартирате двигателя, препоръчително е да „загреете“ батерията, като включите дългите светлини за няколко минути.

Понякога се случва акумулаторът на автомобила да се изтощи точно на пътя. А в зимния период е доста опасно. За това трябва да имате телефон на пътна помощ, която ще направи доставка или смяна акумулатор на място.

Грижа за чистачките през зимата

Вторият най-важен момент по отношение на грижата за автомобила през зимата са чистачките, които винаги са замръзнали за стъклото. Има два ефективни начина за справяне с проблема. Най-простият от тях е да повдигнете чистачките вертикално към предното стъкло всеки път, когато планирате да паркирате за повече от 30-60 минути (в зависимост от температурата на околната среда).

Пътна помощ София

Как да се грижим за автомобилен двигател през зимата

Ниските температури влияят и на двигателя на автомобила. Най-честият проблем е сгъстеното моторно масло. Това се случва, ако налеете смазка, която не е предназначена за замръзване. Има само един изход от ситуацията – заменете го с подходящ, препоръчан от производителя на автомобила. Ако не можете да запалите колата си, трябва да използвате услугата пътна помощ.

Грижа за купето на автомобила през зимата

Уличните паркинги понякога са толкова покрити със сняг, че първо трябва да си пробиете път. Почистете слоя сняг с дебелина 50-150 мм от тялото. Последното крие риск под „мекия слой“ да има ледена кора. Образува се поради топене от топъл метал, нагрят по време на пътуване.

Как да се грижим за предното стъкло през зимата

На предното стъкло също се образува ледена кора. Тя пречи на видимостта и пречи да включите чистачките, така че те се опитват да го премахнат, преди да започнете да шофирате. И винаги бързат да го изстържат, рискувайки да счупят пластмасовия механизъм на чистачките. Препоръчително е след стартиране на двигателя веднага да включите нагревателя на максимален въздушен поток, за да загреете стъклото отвътре.

Тогава разтопената ледена кора ще бъде лесна за отстраняване. Освен това кондензът върху стъклото в кабината, образуван поради температурната разлика и също пречещ на видимостта на водача, ще изсъхне. Обикновено са достатъчни 5-10 минути, през които двигателят ще има време да загрее. Отчасти същият проблем възниква и при входните врати, т.к. Стъклото върху тях е необходимо за гледане в огледалата за обратно виждане.

Грешки в грижата за автомобила през зимата

Основната грешка при експлоатация на автомобила през зимата е пренебрегването на възникващите проблеми. Така, поради повредена гума на чистачките, по стъклото ще останат ивици, които пречат на шофирането. Старата батерия ще откаже да стартира двигателя при първата силна слана, а навикът да шофирате веднага след стартиране на двигателя ще доведе до необходимостта от основен ремонт.

Има само едно правило: ако имате проблеми със стартирането на двигателя, ако се установят повреди по частите на каросерията или чистачките на предното стъкло спрат да работят, трябва да се обадите на пътна помощ , които предлагат услуги на място. Нашите специалисти ще ви помогнат бързо да възстановите функционалността на автомобила и да я върнете в първоначалния й вид.

5/5 - (1 vote)